Упражнения за дишане на Вим Хоф


1. Отпуснете се 

Седнете на стол или легнете по гръб и затворете очи. Уверете се, че спокойно може да вдишвате и издишвате без нещо да ви пречи. Това упражнение е най-добре да се прави рано сутрин, на празен стомах и никога след хранене.

2. 30 мощни вдишвания

Затворете очи. Дълбоко вдишайте през носа или устата, докато не почувствате лек натиск върху вътрешната страна на слънчевия сплит. Важно е да дишате дълбоко, чрез целия гръден кош и диафрагмата. Издишайте въздуха (до нормално положение на корема) през устата.

Повторете 30 пъти.

3. Сканирайте тялото си

По време на 30-те мощни вдишвания „погледнете“  тялото си и  се концентрирайте. Опитайте се да разберете на  кои органи им липсва енергия, както и  кои работят на свръх обороти . Опитайте се да изпратите енергия  до желаното място. Почувствайте тялото си изпълнено с топлина и любов, като всяка негативна мисъл изчезва завинаги.

4. Спокойствие

Веднага след 30-те мощни вдишвания поемете максимално количество въздух през устата, след което издишайте (през устата). Отпуснете се и стойте в състояние на покой без да дишате. Представете си как кислорода достига до всяка клетка на организма. При първи порив на тялото за кислород преминете към следващата стъпка.

5. Възстановително дишане

Вдишайте  максимално количество въздух през устата, почувствайте как се разширяват гърдите. Задръжте дъха си за около 15 секунди. Направлявайте енергията съзнателно и я насочете към всички блокажи, които усетите. Насочете я и към „тъмните места“ по тялото. Усетете светлината във вас. Издишайте през устата.

6. Повторете серията

Направете поне 3 серии (стъпка 3 до стъпка 6). Постепенно увеличавайте броя на сериите.

Отворете очи. Нормално е да се почувствате леко замаяни и да имате прилив на енергия. Изправете се бавно и избягвайте резки движения.

След упражненията за дишане можете да преминете към Медитация и Постепенно излагане на студ и леден душ. Вижте и какви са ползите от метода на Вим Хоф.

Видео урок от Вим: